Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!
Основне информације

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" је најстарија и највећа универзитетска библиотека у земљи и централна библиотека Универзитета у Београду.

Библиотека је намењена првенствено студентима, професорима и истраживачима, али је могу користити и други грађани.

Фонд Библиотеке сачињавају научне и стручне публикације, највећим делом на страним језицима, као и електронске публикације којима се приступа преко Академске мреже.

Зграда Библиотеке у улици краља Александра 71 је прва наменски грађена зграда за библиотеке у Србији, а подигнута је 1926. средствима Карнегијеве фондације за мир.

Библиотека има и посебно Одељење за народну књижевност, које се налази у Дому Војислава Јовановића Марамбоа у Бирчаниновој улици бр. 24.