Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ПРОЈЕКТИ

Уметнички центар

ART IN CRITICAL CONFRONTATION TO SOCIETY

Промоција публикације о критичкој уметности
у Београду, Љубљани, Скопљу и Загребу 1990-2010.  

Учесници: партнери у пројекту и аутори публикације из Београда, Љубљане, Скопља и Загреба
+ јавни интервјуи: Саша Стојановиц/Ана Виленица и Маник (Марија Вауда и Никола Пилиповић)  

11.04.2011.


Промоцијом вишејезичне публикације "From Consideration to Commitment: Art in Critical Confrontation to Society (Belgrade, Ljubljana, Skopje, Zagreb: 1990-2010)" у електронском облику, завршава се двогодишњи регионални пројекат "Let's Talk Critic Arts" (LTCA) који је покренуо портал за културу југоисточне Европе SEEcult.org (Удружење грађана SEEcult.org) из Србије, у сарадњи с порталом Artservis.org (Centar za savremenu umetnost - SCCA Ljubljana) из Словеније, ForumomSkopje из Македоније и порталом Kulturpunkt.hr (Савез удруга Клубтура и Курзив - Платформа за питања културе, медија и друштва) из Хрватске, уз подршку Европске културне фондације (ECF) и националних/локалних институција и донатора. Публикација сагледава критичке, истраживачке и према савременом цивилизацијском тренутку оријентисане праксе савремене ликовне уметности које од 1990-их година до данас делују у контексту независне културне сцене, али су присутне и у институционалном оквиру у Хрватској, Македонији, Словенији и Србији. Аутори кроз 4 блока - "Све је повезано" (Хрватска), "Затворени круг" (Србија), "Исти простор - друго време" (Словенија) и "Могућности критичке уметности" (Македонија), исцртавају политичке, друштвене, економске и културне промене локалних контекста. Сваки блок је усмерен на праксе и контекст једне земље, односно главног града као примарног фокуса, а поред уводног чланка аутора блока, садржи и разговоре са саговорницима (уметницима, теоретичарима, кустосима, организаторима...) који на темељу свог искуства, рада и знања, доприносе бележењу ових уметничких пракси. Блокови се баве пре свега београдском, љубљанском, скопском и загребачком сценом, у настојању да се, колико је год то могуће, представи плодна и креативна продукција тих градова, без намере да се створи модернистички уједначена збирка текстова. О савременој визуелној уметности смо проговорили кроз радове и искуства следећих суговорника: Игор Грубић, Сања Ивековић, Андреја Кулунцић и Дарко Симицић (Хрватска); Стеван Вуковић, Милица Томић, Данило Прњат и Живко Грозданиц Гера (Србија); Невен Корда, Марко Пељхан, Марија Мојца Пунгерцар и Маја Смрекар (Словенија) и Бојан Иванов, Зоран Попоски, Мира Гакина и Занета Вангели (Македонија). Аутори укључени у настанак публикације - Јасна Јакшић (Хрватска); Небојша Вилић (Македонија); Миха Цолнер и Ника Грабар (Словенија), те Весна Тасић (Србија), водили су се различитим критеријумим у избору саговорника који могу дати пресек развоја дисциплине, а верујемо да смо избором 16 гласова дали један могући пресек догађања на савременим ликовним сценама Београда, Љубљане, Скопља и Загреба од 90-их до данас, али сигурно не и коначни, те једини могући. Публикацију објављујемо на локалним језицима (хрватски, македонски, словенацки и српски), али и на енглеском, сматрајући важним да и међународној публици омогућимо бољи увид у савремене уметничке праксе пост-југословенских градова. Публикација ће бити доступна у електронском облику на сајту пројекта LTCA
http://talkingcriticarts.wordpress.com/,
као својеврсна платформа коју дајемо на располагање јавности, у жељи да подстакнемо даље прикупљање и вредновање уметничког и културног деловања у последњих 20 година, како у ова четири града, тако и у онима који, на жалост, из финансијских разлога, нису могли да буду укључени у овај пројекат. Осим на сајту пројекта LTCA, публикација ће бити доступна у ограниченом тиражу и на ЦД-у, који ће бити доступан у галеријама и другим изложбеним просторима у градовима у региону. Пројекат LTCA преиспитивао је од 2009. године кроз различите форме јавних догађаја критичке праксе културе, уметности и медија. Поред округлих столова и јавних интервјуа, који су одржани у Београду, Љубљани, Скопљу и Загребу, током трајања пројекта објављивани су и интервјуи и текстови на порталима партнера у пројекту (www.artservis.org/www.scca-ljubljana.si, www.forumskopje.com,www.kulturpunkt.hr, www.seecult.org/tag/ltca).

 

Контакт: Весна Милосављевић (SEEcult.org), координаторка пројекта LTCA
vesna@seecult.org / redakcija@seecult.org, + 381 63 214 893

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:08

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354