Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ПРОЈЕКТИ

Уметнички центар

   

Изложба радова насталих на првој мултимедијалној колонији “Каравуково 0001” биће отворена 27. септембра у галерији Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић” (УБСМ) у Београду, након недавне поставке у Земунском малом уметничком центру (ЗМУЦ), који је и организовао ту колонију крајем јуна у бачком селу Каравуково на граници Србије и Хрватске, у сарадњи са тамошњом фабриком Цастриx.
Изложба обухвата графике, скулптуре и фотографије 12 уметника из Србије, Хрватске и Словеније, а премијерно ће бити приказан и документарни филм посвећен Каравукову, у режији Марка Мамузића, као и музика компонована у фабрици Цастриx, чији је аутор Горан Орге Николић.
На изложби учествују и Даниела Фулгоси, Ивана Видић, Ана Крстић, Горан Денић, Марија Каузларић, Соња Радаковић, Драгана Николетић и Дарко Цветановић из Србије, као и Марко Ковачич из Љубљане и Паско Бурђелез из Дубровника, а њихови радови први пут су приказани 30. јуна, последњег дана десетодневне ументичке колоније, у девастираној цркви Св. Мартина бискупа у Каравукову.
Поставка садржи скулптуре од рециклажног материјала - “Свети Мартин” Драгане Николетић, “Каравук“ Марка Ковачича и “Чопор каравукова у борби против прерано проклијалог семена” Горана Денића. Мултимедијална уметница Марија Каузларић представља се “Молитвеницима” и инсталацијом “Покајање”, а Соња Радаковић фотографијом “Зараза”.
Фотограф Дарко Цветановић излаже серију фотографија Цркве Св. Мартина “Каравукова јазбина”. а графичарке Ивана Видић и Даниела Фулгоси компјутерске графике, односно монотипије без назива и линогравуру.
Излозба обухвата и скулптуре Ане Крстић “Срећа” и “5 x 7”, урађене од кинеске пластике, уз музику Оргеа и Мамузићев филм, који садржи и приказ перформанса без назива Паска Бурђелеза, одржаног на гробу партизана Тодора Лазића у порти цркве Св. Мартина бискуп, напуштеног и запуштеног верског здања војвођанских Немаца, деценијама девастираног, које су радници Цастриxа очистили поводом изложбе уз помоћ локалног становништва.
Сви радови су зачетак Цастриx колекције савремене уметности, а после 8. октобра, изложба ће бити пресељена из УБСМ у Арт клинику у Новом Саду.
Циљ првог сазива регионалне мултимедијалне колоније био је креативно сучељавање поетика и уметничких пракси различитих профила уметника.
Цастриx је приватна фабрика која је улила живот у замрлу привреду Каравукова, а изграђена је прошле године и, према најавама директора Стевана Станојковића, селу ће једном годишње приредити дружење са уметницима из региона, али и колекцију уметничких радова која ће моћи да се види у оригиналном индустријском изложбеном простору.
Радови учесника колоније “Каравуково 0001” представљени су у Галерији уметника SEEcult.org

 (SEEcult.org)


   

Уметничка колонија
КАРАВУКОВО

 
 


 

 

Уметници: 
Ана Крстић
Дарко Цветановић
Ивана Видић
Марија Каузларић
Горан Денић
Даниела Фулгоси
Драгана Николетић
Марко Ковачић
Марко Мамузић
Горан Орге Николић
Соња Радаковић
Паско Буређелез

   
       
   
         

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:08

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354