Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ПРОЈЕКТИ

Уметнички центар

Izložba

TRAGOVI URBANOG

Sanja Žigić i Ivan Blanuša

 29.02 – 10.03.2012.

otvaranje 29.02.2012. u 19:30

 

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Bulevar Kralja Aleksandra 71, Beograd

  Logika koja povezuje ovo dvoje mladih umetnika je generacisku bliskost. Oboje su istovremeno upisali i završili Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Sanja Žigić je diplomirala na katedri za grafiku, a Ivan Blanuša na katedri za slikarstvo. Njihov dijalog se može tražiti u generacijskom, medijskom, poetičkom i tematskom kontekstu.

 Na izložbi Tragovi urbanog Sanja Žigić prezentuje seriju litografija "Tragovi Zuba", a Ivan Blanuša seriju slika (akrila na platnu) na kojima, kako sam kaže, ponekad ostavlja slovo ili broj kao znakove i simbole ljudskog postojanja. Po njemu, svaki umetnik traži svoj lični izraz, sopstveni doživljaj sebe i sveta oko sebe. Za njega urbano nije samo puki gradski prizor, već je to metafizika koju umetnik u urbanom nalazi, i definiše je kao svoju estetičku nit i simboliku.

  

Sanja Žigić, rođena 1985. godine u Kikindi. Diplomirala je 2009. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na katedri za grafiku u klasi profesora Zvonka Tilića. Bila je stipendista Ministarstva omladine i sporta, Fonda za mlade talente Republike Srbije. Master studije na odseku grafika završila је 2011. godine takođe u klasi profesora Zvonka Tilića. Bila je mentor na IV Grafičkoj koloniji „Sofija“ u Bogdancima – Makedonija. Živi u Novom Sadu. Priredila je nekoliko samostalnih i učestvovala na više kolektivnih izložbi. Član je SULUV-a  i  ULUS-a.

 Ivan Blanuša, rođen u Vršcu 1980. godine. Osnovnu i srednju školu za dizajn završio u Beogradu, a 2004. godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo. Diplomirao je i upisao master studije na istom smeru 2009, kod profesora Bosiljke Zirojević. Master studije završio 2011. Član je (Udruženja likovnih stvaralaca Šapca) ULSŠ i (Udruženja likovnih umetnika Srbije) ULUS-a.