ИЗЛОЖБА: Камен у архитектури и уметности

У Уметничком центру Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ ће од 07. 02. до 03. 03. бити представљени мозаици, скулптуре и архитектонски пројекти стваралаца из Србије, Хрватске и Македоније награђени на првој међународној изложби „Камен у архитектури и уметности“ у Крагујевцу од 15. – 18. 03. 2012. у организацији удружења Камен Србије и Камена колонија и радови уметника по позиву.

У галерији


Уметничког центра Универзитетске библиотеке Светозар Марковић


ће од 07. 02.  до 11. 03. 2013. године бити отворена изложба


Камен у архитектури и уметности
Изложбу су отворили професор Владан Мартиновић, Предраг Тодоровић и др Срђан Белиј, државни секретар при Министарству природних ресурса.


Своје радове представљају: професори вајарства Вукашин Миловић и Владан Мартиновић, професор мозаика Небојша Јоцић,  доцент ФПУ на мозаику Драган Поповић, Предраг Тодоровић, Борислав Њежић, Иван Павић, Снежана Бекрић, Мирјана Гарчевић, Бисенија Терешченко, Александар Станојев, Љиљана Ривић, Андијана Даниловић, Александра Богоеска, Данијела Рупић, Марковић Весна, Петар Ђурић, Слободанка Бачевић, Бојан Крстић, Никола Матовић, Иван Јеремић, Милорад Панић, Тамара Хоџић, Милош Комад, Наташа Димитријевић, Данило Маринковић, Тијана Гогић, Сузана Максимовић, Ивана Прокоповић, Александар Вуковић, Душан Живковић.

 

Рукотворени камен је први и најстарији сачувани део природе у ком је отиснут људски дух. У камену се чувају први записи са почетка историје Земље. Камен је сведок дијалога човека и природе и као такав остаје инспирација до данашњег дана. Он је оруђе, оружје, станиште и склониште. Камена искра је човеку подарила ватру која распламсава стваралачку креативност. Стваралачка баштина, далеке и блиске прошлости, наше и околних земаља, које такође имају слично наслеђе, дала је подстицај уметницима да негују исту приврженост у оживљавању интереса и настављању дуге традиције ове технике.

 

Јасно се уочава она драгоцена посебност сваког аутора која даје карактер изразите индивидуалности. У распону од скоро реалистичке фигурације, преко низа асоцијативних решења до апстракције, често раскошне колористичке хармоније следбеници традиционалне ликовне вештине дали су значајне уметничке резултате. Остварења делују оптимистички и представљају својствену одбрану традиционалних ликовних образаца.

 

На овој изоложби представљени су различити уметнички изрази који кроз своју креацију повезују наслеђе са савременим приступом у размишљању и обради камена кроз генерације.


Мирјана Кнежевић

 

 На првој међународној изложби КАМЕН У АРХИТЕКТУРИ И УМЕТНОСТИ“ Крагујевац 2012. године, жири у саставу: др Гарчевић Милун, мр Лазовић Мирослав, др Мартиновић Владан, Ђајић Зоран, и др Чпајак Горан доделио је награде следећим ауторима: 

Прву награду за мозаик добио је Драган Поповић, а другу деле Иван Павић и Мирјана Гарчевић.

Прву награду за скулптуру освојио је Бојан Крстић, а другу Никола Матовић.

 

Исти жири је у оквиру колоније „Камен у архитектури и уметности“ прву награду за мозаик доделио Александру Станојеву, а другу Андријани-Јани Даниловић.

За скулптуру у камену насталу на овој колонији прву награду освојио је Предраг Милачић.

 

У категорији архитектонских пројеката за најуспешније решење примене камена у урбаном простору проглашени су „Басамаци у пословном простору РМ Дедиње у Београду“ аутора Оливере Станковић и Драгана Стевановића - Студио С.

 
19 - 02 - 2013