Записи у сећању: портрети холокауста

У оквиру Првог београдског фестивала фотографије „Визуализатор” у организацији Центра за развој фотографије у Уметночком центру УБСМ биће постављена изложба Џефрија Волина "Записи у сећању: портрети холокауста".

Пре више од петнаест година, Џефри Волин одлучио је да комбинује своју љубав према речима и страст према фотографији, правећи наративне слике које гледаоцу нуде увид у животе приказаних личности. Било да приказује себе, своју породицу или странце, Волин пише директно на фотографије, тка причу око лица, нудећи посматрачу потпуније разумевање фотографисане особе.

Његове ране фотографије прате еволуцију од детињства до одраслог доба, љубав према диносаурусима, Ратне игре које је играо као дете у предграђу Њујорка, утицај рата у Вијетнаму, кратку каријеру криминалистичког фотографа и смрт мајке. У каснијим радовима смо сведоци радости и ефекта очинства, његове интеракције с породицама у насељу у близини своје куће. Најзначајнији опус радова је "Записи у сећању: портрети холокауста ", резултирао је књигом и међународном путујућом изложбом.

Чврст, рањив и искрен, Волин суочава гледаоца са наративима. "Причајући приче: Петнаест година фотографија са Писањем" приказје Волинову невероватну способност да у нама изазове бес, емпатију и саосећање за људе које знамо само кроз портрет. Његова вештина и као писца и фотографа је без премца у савременој фотографији - доказ његове урођене способности и посвећености.

Џефри Волин добтник је, између осталих и награде НЕА у 1992.год. као и Гугенхајм сарадник 1991. Његов рад је стекао међународну пажњу и укључен је у бројне колекције укључујући и Музеј модерне уметности ( Њујорк), Међународни музеју фотографије на Џорџ Истмен Хоусу (Рочестер, Њујорк), Музеј лепих уметности (Хоустон, Тексас), Музеј уметности Лос Анђелес округа и Музеј савремене уметности - Сан Франциско.

"Записано у сећању" је дело којим уметник Џефри Волин одаје јединствену почаст духу и храбрости оних који су преживели холокауст. У тим продорним портретима, речи преживелих утиснуте су директно на слике, као бројеви тетовирани на подлактице и бол заувек урезана у сећање. Портрети оних који су пре много деценија преживели ојачавају идеју сећања и моћ коју фотографије носе. Жене и мушкарци са фотографија нас својим интимним причама воде кроз овај мрачни историјски тренутак. Портрети као и приче написане на њих су интимни, узнемирујући, и емотивно дубоко потресни.

Уз ову изложбу предлажемо Вам и књигу "Аустерлиц" / В. Г. Зебалд